29.06.2006
Скачати в інших форматах:

Форма вилучення з церкви конфірмованих членів церкви

Перше повідомлення

Любі брати і сестри в Господі Ісусі Христі!

Церковна Рада з сумом сповіщає вам про те, що брат (сестра), котрий є членом нашої громади, винен перед Богом, бо порушив Його настанови, і він (вона), всупереч серйозним попередженням і настанові, не виявив належного послуху. Тому церковна Рада, на превеликий жаль, вимушена була заборонити брату (сестрі) брати участь у Господній Вечері. Але всі застереження й настанови, проведені після цього, виявилися безплідними. Церковна Рада нині змушена продовжувати проведення церковної настанови. Церковна Рада вперше повідомила вас про це і дуже просить молитися за цього брата (сестру), щоб Бог навернув його (її) до покаяння.

 

Друге повідомлення

Любі брати і сестри в Господі Ісусі Христі!

Церковна Рада вже  повідомляла вам, що один брат (сестра) винен перед Богом, бо порушив такі заповіді … Ви знаєте, що Церковна Рада заборонила брату (сестрі) брати участь у Господній Вечері, бо він не хоче покаятись. Всупереч серйозним попередженням і настанові він (вона) не виявив належної покірності, а, навпаки, всі настанови залишилися безплідними.

Церковна Рада отримала згоду від Синоду* на те, щоб вона проводила церковну настанову більш інтенсивно. Тому Церковна Рада повідомляє вам, що грішником є брат (сестра) ….. П.І.Б.

Рада дуже серйозно просить вас з любов’ю наставляти брата (сестру). Моліться Господові, щоб Він навернув його (її) до покаяння, щоб у громаді не було цього гріха і щоб грішник спасся.

Третє повідомлення

Любі брати і сестри в Господі Ісусі Христі!

Церковна Рада вже двічі мусила вам повідомляти, що брат (сестра) ….П.І.Б. чинив гріх……….. Ви тоді чули, що він не хотів покаятися, і тому церковна Рада заборонила йому (їй) брати участь у Господній Вечері. Рада повинна була проводити додаткову церковну настанову. Та все одно наш брат (сестра) не хоче каятися. Тому церковна Рада з сумом повідомляє вам втретє (останній раз), що Рада повинна ще більше, ще інтенсивніше проводити церковну настанову з цим братом. Якщо він не покається, він буде в … вилучений зі спільноти громади. Церковна Рада останній раз закликає вас, щоб ви з любов’ю наставили брата _____________. Моліться палко Господу, щоб Він навернув брата _____________ до покаяння, щоб серце брата _____________ не затверділо в гріхах остаточно.

Вилучення

Любі брати і сестри у Господі Ісусі Христі!

Церковна Рада вже тричі повідомляла вам, що брат _____________ живе у гріхах. Ці повідомлення мали на меті, щоб він завдяки вашим молитвам і застереженням навернувся до Бога і вийшов з-під влади сатани. На превеликий жаль, ніхто не повідомив церковній Раді, що помітив у цього брата хоч якусь ознаку того, що він розкаюється в своїх гріхах, хоча його багато разів застерігали. Його провина збільшується через те, що його серце ожорсточилося й затверділо у гріхах. Церковна Рада довго і терпляче наставляла його, а нині вона знає, що повинна перейти до останнього засобу спасіння, який Бог дає у Своєму Слові, а саме до вилучення з громади. Це вилучення має на меті, щоб наш брат відчув сором за свої гріхи, і тіло Церкви не страждало з-за його гріхів. І передусім, щоб не зневажалося Боже Ім’я.

Христос велів, щоб служителі проводили церковну настанову, коли Він говорив: “Що тільки зв’яжете на землі, зв’язане буде на небі, і що тільки розв’яжете на землі, розв’язане буде на небі” (Мт. 18:18). Тому ми як пастирі й старші цієї громади офіційно заявляємо в Ім’я нашого Господа Ісуса Христа, що брат _____________, який сам уже вилучився з Христової громади, нині буде вилучений. Він уже не має участі у Христі. Він не має права брати участь у Таїнствах. Він не має участі у тих благах, які Бог дарує Своїй громаді. Оскільки він ожорсточив своє серце і затвердів у гріхах, хай буде для вас як поганин і митник (Мт. 18:17).

Ми просимо вас не вважати його ворогом, а, навпаки, спробуйте наставляти його як брата, але не майте з ним надто тісних зв’язків, щоб він через те усвідомив, що він має навернутися до покаяння.

Це вилучення, дорога громадо, є для нас прикладом і застереженням. Ми повинні боятися Господа, стежити за собою, за своєю поведінкою, “бо той, хто думає ніби він стоїть, хай стережеться, щоб не впасти” (1 Кор. 10:12). Не кидайте спільноти з Отцем та Його Сином Ісусом Христом та з усіма вірними християнами, щоб отримати вічне життя. Ви ж бачили, як наш вилучений брат (сестра) крок за кроком заблудився. Хай це буде для вас уроком, щоб ви бачили, як хитро діє сатана, щоб ввести людину в погибель. Він відвертає її від Слова Божого та від таїнств. Протистійте злу з самого початку.

“Скиньмо всякий тягар та гріх, що обплутує нас, та й біжім з терпеливістю до боротьби, яка перед нами, дивлячись на Ісуса, на начальника й Виконавця віри” (Євр. 12:1).

Будьте обережними та уважними, бо диявол “ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого” (1 Петр. 5:8).

Тому “моліться, щоб не впасти в спокусу” (Лк. 22:46).

“І коли ви почуєте голос Божий, не робіть затверділими серця ваші” (Євр. 4:7).

“Із страхом і тремтінням виконуйте своє спасіння” (Фил. 2:12).

Всі ми повинні журитися з-за своїх гріхів, щоб Господь знову не принижував нас, щоб нам не треба було переживати за іншого члена громади. Живіть однодушно та побожно.

Церковна Рада вимушена зараз повідомити зібранню, що брат (сестра), незважаючи на серйозні застереження та попередження, вперто нехтує єдністю із Христом та церквою, до якої він (вона) прилучився через конфірмацію.

Тож ми, як старші члени церкви Божої, зібрані тут в ім’я Господа нашого Ісуса Христа, повідомляємо вас, що з цієї причини ми вилучаємо цього брата (сестру) з церкви Божої, і доки він (вона) грішитиме, він (вона) буде позбавлений єдності із Христом, Його благословення і всіх благ, які Господь обіцяє Своїй церкві; і тому він (вона) вважатиметься вигнанцем і чужинцем, згідно із наказом Христа, який сказав: ²Що тільки зв’яжете на землі, зв’язане буде на небі² (Мт.18:17,18).

Далі ми просимо вас, любі християни, не спілкуватись із ним (нею), щоб йому (їй) стало соромно. Але не вважайте його (її) за ворога й наставляйте його (її) як брата (2 Сол.3:14,15).

Але дивіться брати, щоб не було в когось із вас серця лукавого й невірного, щоб не відступились ви від Бога живого (Євр.3:12). “Діти, слухайтесь своїх батьків у Господі Ісусі, бо це справедливе” (Еф. 6:1).

²Шануй батька і матір свою² (бо це є перша заповідь з обітницею) “щоб добре велося тобі, і щоб ти був на землі довговічний”. “Батьки не дратуйте дітей своїх, а виховуйте їх в напоминанні й остереженні Божому!” (Еф. 6:1-4). Також молоді, - коріться старшим! (1Петр. 5:5).

“Не любіть світу, ані того, що в світі. Коли хто любить світ, у тому немає любові Отцівської. Бо все що в світі: пожадливість тілесна, і пожадливість очам, і пиха життєва, - це не від Отця, а від світу. Минається і світ, і його пожадливість, а хто Божу волю виконує, той повік пробуває” (1Ів. 2:15, 13).

Давайте звернемося до Бога в молитві і визнаємо свої гріхи, бо “Бог викликає в вас і хотіння, і дію за доброю волею Своєю” (Фил. 2:13).

Молитва

Справедливий Боже і милосердний Отче, перед Твоєю святою величністю ми визнаємо свої гріхи. Ми усвідомлюємо, що заслуговуємо на цей сором, спричинений вилученням нашого брата (сестри). Ми всі заслуговуємо на відлучення від Тебе через наші численні гріхи.

О Господи, змилуйся над нами заради Христа!

Ми каємось у своїх гріхах і чекаємо на Твоє прощення. Дай нам Святого Духа, щоб ми могли служити Тобі з іще більшим натхненням. Допоможи нам уникнути мирського бруду, і тих, які відмовилися від Тебе.

Зроби так, щоб вилученому члену громади стало соромно за свої гріхи і він (вона) повернувся до Тебе, бо Тебе не тішить смерть невірного, а тішить повернення на праведний шлях і до праведного життя. Тому ми, Твої діти, завжди будемо раді тому, хто повернувся до Тебе. Запали в наших серцях любов і бажання зробити все необхідне, щоб повернути до Тебе цього вилученого брата (сестру) громади і багато інших, що живуть в безвір’ї.

Благослови наші намагання, щоб ми могли радіти разом знову із тим (тією), який зараз засмучує нас, і Твоє святе Ім’я буде прославлятись через Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

(Або... через Господа нашого Ісуса Христа,  Який навчив нас молитись)

Молитва ²Отче Наш²:

“Отче наш, що єси на небесах!

Нехай святиться Ім’я Твоє,

нехай прийде Царство Твоє,

нехай буде воля твоя

як на небі, так і на землі.

Хліба нашого насущного

дай нам сьогодні.

І прости нам провини наші,

як і ми прощаємо винуватцям нашим.

І не введи нас у спокусу,

але визволи нас від лукавого.

Бо Твоє є царство, і сила, і слава навіки”.

Амінь.

 

 

 

 

 

 

Це переклад літургійної форми, яка використовується Реформатськими церквами в Нідерландах. Її походження відносять до часів Реформації.

 


* Зараз на Україні є один Синод, але з часом, коли кількість церков збільшиться, можуть з’явитися обласні Синоди, а може, й районні. Тоді потрібен буде дозвіл від найближчого Синоду.

Евангельская Реформатская Семинария Украины

  • Лекции квалифицированных зарубежных преподавателей;
  • Требования, которые соответствуют западным семинарским стандартам;
  • Адаптированность лекционных и печатных материалов к нашей культуре;
  • Реалистичный учебный график;
  • Тесное сотрудничество между студентами и местными преподавателями.

Цей матеріал ще не обговорювався.